E-Randevu
İletişim Bilgileri

info@akropolhastanesi.com.tr

0312 207 90 00 Konum

Deri alerjileri & Alerji testleri
Buradasınız: Anasayfa / BLOG
19 Mart 2022, Cumartesi
Deri alerjileri & Alerji testleri
Alerji vücudumuzu koruyan bağışıklık sisteminin normalde zararlı olmayan birtakım maddelere aşırı yanıt vermesidir. Vücudumuz eğer bir maddeye karşı alerjik ise alerjen ile karşılaşdığında histaminler salgılar. Histaminler çevredeki dokunun uyarılmasına ve alerjinin diğer görünen semptomlarının ortaya çıkmasına neden olur (hapşırma, gözlerde sulanma ve kaşıntı, dokuda kızarma ve döküntü, burun akıntısı gibi). Alerji testleri hastaların şikayetlerinin alerji ile ilgili olup olmadığını araştırmak alerjik kökenli ise hangi alerjenlere karşı duyarlı olduğunu belirlemek ve yapılacak tedaviyi test sonuçlarına göre düzenlemek amacıyla yapılmaktadır.
Deri alerjileri & Alerji testleri

Alerji ve Deri Testleri

Alerji, bağışıklık sistemimizin dış etkenlere karşı aşırı reaksiyonlar göstermesiyle oluşur. Günümüzde birçok kişi çeşitli alerjik semptomlardan şikayetçidir. Bu semptomlar, günlük hayatı sekteye uğratacak ve hastaların hayat kalitesini düşürecek noktaya gelebilir. Bunun için doğru alerji testleri uygulanıp ilaç veya aşı gibi tedavi yollarına başvurulabilir.

Vücudumuz eğer bir maddeye karşı alerjik ise alerjen ile karşılaşdığında  histaminler salgılar. Histaminler çevredeki dokunun uyarılmasına ve alerjinin diğer görünen semptomlarının ortaya  çıkmasına neden olur (hapşırma, gözlerde sulanma ve kaşıntı, dokuda kızarma ve döküntü, burun akıntısı gibi). Alerji testleri  hastaların şikayetlerinin alerji ile ilgili olup olmadığını araştırmak alerjik kökenli ise hangi alerjenlere karşı duyarlı olduğunu belirlemek ve yapılacak tedaviyi  test sonuçlarına göre düzenlemek amacıyla yapılmaktadır.                                                                                                         akne                             

 sedef

 

Yaygın olarak kullanılan alerji testleri şunlardır;  

  • Deri (Prick) Testi

En sık uygulanan alerji testidir. Alerjenlerin saptanmasında oldukça hızlı, güvenli ve ucuz bir yöntemdir.

Prick test nasıl uygulanır?
Genellikle kolun iç kısmına yapılır. Alerjen içeren sıvı test materyali deriye damlatılır. Derinin en üst tabakasında küçük bir çizik oluşturularak alerjenin deriye sızması ve buradaki alerji hücreleri ile birleşmesi sağlanır. Test uygulandıktan sonra 10-15 dakika beklenir ve elde edilen deri cevapları değerlendirilir.

  • Yama (Patch) Testi

Bu test paneli kimyasal madde alerjisini değerlendirir, bu nedenle alerjik kontakt dermatit (alerjen madde temas egzaması) olanlarda alerjiden şüphe edildiğinde uygulanır. Yama testinde kullanılan alerjenler hayatımız boyunca gündelik yaşamda kullandığımız parfümler, tatlandırıcılar, kuaför ürünleri, lokal anestezikler ,ilaçlar, koruyucu maddeler, anti mikrobiyaller, kauçuk kimyasallar, antioksidanlar, kozmetik ve ev ürünleri, fotoğraf kimyasalları, plastikler, yapıştırıcılar, taşıyıcılar, çözücüler, pektisitler, metal bileşikler, deri, tekstil boyaları, güneş koruyucuları vs. dir.

  • Kan Testi

Hastadan alınan bir tüp kan (serum) örneği ile bir çok alerjk hastalık araştırılabilir.Bu yöntem ile alerjene özgü alerji antikoru (spesifik IgE) ve alerjene özgü olmayan IGE (Total IgE) düzeyi araştırılır.Deri prick testinin yapılamadığı durumlarda (alerji ilaçlarının kesilememesi veya küçük bebeklerde) tercih edilir.Çünkü kanda bakılan alerji testlerinin güvenilirliği deri prick testine kıyasla daha düşüktür.Total IgE sıklıkla tarama testi olarak kullanılır.IgE'nin 100'ün üzerinde olması o kişide alerji olma olasılığını arttırır fakat o kişinin neye alerjisi olduğu hakkında detaylı bilgi vermediği gibi alerji olmayanlarda ya da bazı alerji dışı hastalıklarda da yüksek saptanabilir.Ayrıca total IgE'nin 100'ün altında olması o kişide kesinlikle alerji olmadığı anlamına gelmez.Detaylı alerji araştırması deri prick testi ve spesifik IgE tahlili ile yapılır.

Randevu ve Bilgi Almak İçin Bizi Arayın
UA-173668842-1