Kardiyoloji Bölümü, kalp sağlığını korumak amacıyla, kalp hastalıklarının teşhis edilmesi ve tedavi sürecinin sorunsuz ve başarıyla tamamlanması amacıyla uluslararası tıbbi standartlara uygun ekipmanla hizmet vermektedir. Yenidoğan grubundan ileri yaş seviyesindeki tüm bireylerin kalp rahatsızlıkları için tanı ve tedavi imkanları titizlikle sunulmaktadır.
Kalbe kan akışını sağlayan atardamarlarda kolesterol ve kalsiyum gibi maddelerin birikmesiyle plak adı verilen birikintiler oluşur. Bu plaklar da zaman içinde çoğalarak damarı daraltır ve üzerlerinde çatlak oluşmasına sebep olur. Çatlaklarda meydana gelen pıhtılar, damarları tıkayarak kalp krizine neden olur. Kalp krizinin belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:
Dünyada en sık ölüme sebep olan hastalıklardan biri kalp hastalıklarıdır. Kalp hastalıklarının tanısı ve buna yol açan risk faktörlerinin erken fark edilmesi, yaşam süresi ve kalitesini arttırmaktadır. Bu nedenle genetik yatkınlığı olan veya hastalık belirtileri olan bireylerin düzenli kalp kontrolünden geçmeleri, olası kalp ve damar hastalığının varlığının tespiti ve hastalığa yakalanma riskini azaltmaktadır.
Dinleme sırasında kalp hızının normal değerleri aşmasına taşikardi denir. Diğer bir adı da taşiaritmidir. Yetişkinler için istirahat halindeki kalp hızının dakikada maksimum 100 olmalıdır. Bunun üzerindeki değerler taşikardi olarak kabul edilir.
Taşikardi tedavisi, kalp çarpıntısının nedenine, kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir. Taşikardiye sebep olan nedenin doğru saptanması tedavinin başarılı olması açısından çok önemlidir.
Kardiyoloji hastalıklarının belirtileri hastalığın çeşitlerine göre değişkenlik göstermekle beraber, yaygın olanları şunlardır:
Elektrokardiyografi (EKG): Kalp hastalıklarının tanısında ilk kullanılan yöntem EKG’dir. EKG, hastanın göğüs, kol ve bacak bölgesine yapıştırılan elektrotlar yardımıyla çekilir.
Ekokardiyografi (EKO): Kalp yetmezlikleri ve kalp kapaklarındaki bozuklukların tanısında kullanılan EKO, kalp yapısının incelenmesini sağlar.
Holter (Tansiyon + ritim holter, 24, 48 ve 72 saat): Hastanın kalp ritminin takip edilebildiği, giyilebilen cihaza holter denir. Holterin, kalp ritmini incelemek için 24, 48 veya 72 saat vücutta kalması gerekebilir. Tansiyon holter ise 24 saat boyunca doğal ortamda belirli periyotlarla tansiyon ölçümü yapmak için kullanılmaktadır. Bu tetkikler sonucunda gerekli görüldüğü durumlarda ilaç tedavisi kullanılabilir; hatta bazı ciddi ritim-ileti hastalıklarında kalıcı pil (biventriküler ICD, CRT) takılabilir.
Kalsiyum taraması: Koroner damarlarda yapılan kalsiyum taramasında, damardan herhangi bir ilaç verilmez ve yaklaşık 15 saniye gibi kısa bir sürede sonuç alınır. Damarlarda biriken kalsiyumun saptanması ile hastaların kalp hastalığı açısından riski belirlenebilmekte, erken teşhis ile önlem alınabilmektedir.
Venöz ve arteriyal doppler: Bu tetkikler, atar ve toplardamar problemlerinin tanısında kullanılmaktadır.
Bu iki bölüm çalışma alanı aynı olması sebebiyle sık sık karıştırılmaktadır. Kardiyoloji bölümü, kalp hastalıklarının tanı ve teşhisiyle ilgilenir, gerekli olan tedaviyi de planlar. Ancak kişide bulunan kalp hastalığının tedavisi için cerrahi bir işlem gerekiyorsa kalp damar cerrahisi bölümüne yönlendirilir ve gerekli işlem bu bölümlerde yer alan cerrahlar tarafından yapılmaktadır.
Kardiyoloji Bölümünde;
● Doğumsal Kalp Hastalıkları
● Kalp Yetmezliği
● Kalp Ritm ve İleti Bozuklukları
● Kalp Kapak Hastalıkları
● Hipertansiyon
● Hiperkolesterolemi
ile ilgili tanı, tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.