E-Randevu
İletişim Bilgileri

info@akropolhastanesi.com.tr

0312 207 90 00 Konum

HPV - Siğil - Kondilom
Buradasınız: Anasayfa / BLOG
19 Ağustos 2021, Perşembe
HPV - Siğil - Kondilom
HPV - Siğil - Kondilom nedir? HPV bir DNA virüsüdür. Kondilom ise HPV virüsünün yol açtığı genital siğil ve cilt lezyonudur. HPV virüsü hücrenin içine yerleşerek hücrenin genetik yapısını etkiler. HPV virüsünün tek bir çeşidi yoktur birçok çeşidi vardır. Çeşidine göre kanser riski taşımaktadır ancak bu her HPV virüsünün kanser riski taşıdığı anlamına gelmemektedir. Aynı zamanda bağışıklık sistemine bağlı olan HPV virüsleri belli durumlarda ortaya çıkmayabilir. Bu o virüsün taşınmadığı anlamına gelmez ancak sinsi bir şekilde vücutta beklediği anlamına gelir ve ne zaman ortaya çıkacağı tahmin edilemez. 
HPV - Siğil - Kondilom
HPV - Siğil - Kondilom

Kondilom nedir?

HPV bir DNA virüsüdür. Kondilom ise HPV virüsünün yol açtığı genital siğil ve cilt lezyonudur. HPV virüsü hücrenin içine yerleşerek hücrenin genetik yapısını etkiler. HPV virüsünün tek bir çeşidi yoktur birçok çeşidi vardır. Çeşidine göre kanser riski taşımaktadır ancak bu her HPV virüsünün kanser riski taşıdığı anlamına gelmemektedir. Aynı zamanda bağışıklık sistemine bağlı olan HPV virüsleri belli durumlarda ortaya çıkmayabilir. Bu o virüsün taşınmadığı anlamına gelmez ancak sinsi bir şekilde vücutta beklediği anlamına gelir ve ne zaman ortaya çıkacağı tahmin edilemez. 
 
HPV Nasıl Bulaşır?

En sık cinsel temas yoluyla (vajinal, oral, anal) bulaşır ancak cinsel temas olmadan da bulaşması mümkündür (elle temas, ortak jilet veya iç çamaşırı kullanımı, anneden bebeğe doğum sırasında geçiş gibi). 

Hpv kondilom bulaşıcı mıdır?

HPV kondilom, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Cinsel ilişki içinde gerçekleşen sürtünme yoluyla geçebilmektedir. Deride bulunan ufak sıyrıklara ve yaraların olduğu bölgelerden kolayca geçebilir. Aktif bir cinsel hayatı olan birden fazla partnere sahip kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Bir korunma yöntemi olan kondomlar ise bu virüsün bulaşmasını engellemez. Kondilom rahatsızlığı hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Hem kadınlar hem de erkekler tarafından bulaşıcı özelliklere sahiptir. Kondilom gebelikte de görülebilir ve gebelik döneminde yayılması daha hızlı bir hale gelir. Kondilom taşıyan hamile bir kadının bebeğinin ağzında kondilom görülebilir. 
Ne Zaman Bulgu Verir?

Birçoğu (%70) herhangi bir bulgu vermeden sessiz (asemptomatik) seyreder. Bulaş sonrası lezyonların ortaya çıkması (inkübasyon süresi) 3 hafta – 8 ay arasındadır.

HPV tipleri nelerdir?

HPV virüsünün 100’den fazla tipi vardır, bunlardan bazıları cilt lezyonlarına neden olabilir, bazı genital bölgede siğile neden olabilir (siğil virüsü), bazıları rahim ağzı ve diğer kanserlere neden olabilir. Bütün HPV tipleri her hastalığa neden olmamaktadır.
Örneğin:
– Cilt siğilleri ile ilgili olanlar Tip1, Tip2 HPV virüsleridir daha çok
– Genital bölgede siğil (kondiloma akümünata) yapan tipler daha çok Tip 6 ve Tip 11’dir.
– Orofaringeal kanserle en çok ilgili olan Tip 16
– Anal kanserlerle en çok ilgili olan Tip 16
– Respiratuar papillomatozis yapan Tip 6 ve Tip 11
– Rahim ağzı (serviks) kanserinde en çok saptanan Tip 16 ve Tip 18 HPV
– Vejen ve vulva kanserinde en çok rastlanan tip HPV 16’dır.

HPV Aşısı Kimlere Yapılmalıdır?

Genital siğilden korunmanın en etkili yolu HPV aşısıdır. Koruma amaçlı, 9–26 yaş arası kadınlara uygulanır (erkeklere de uygulanabilir). Sekiz tip HPV virüsü içerir. 6 ay içinde 3 doz şeklinde uygulanır. HPV aşısı içerdiği HPV tipine karşı %100 koruma sağlar.

Tedavisi Nasıldır?

HPV enfeksiyonunu vücuttan tamamen atacak ya da temizleyecek bir tedavi yöntemi yoktur ancak virüslerin %90’ı iki yıl içerisinde kendiliğinden vücuttan kaybolmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek virüsün vücuttan uzaklaştırılma şansı arttırılabilmektedir. Virüs yok edilemese bile genital siğiller çeşitli yöntemlerle yok edilebilir. Eğer tedavi edilmezlerse bu siğiller kümeler halinde büyüyüp çoğalabilmektedir.

  • Koter veya lazer ile lezyonun yakılması
  • Kriyoterapi yöntemi ile genital siğilin dondurulması
  • Genital siğilin cerrahi olarak çıkartılması gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Genital siğili olan kadınlar seviks kaneri açısından taramaya alınmalıdır. Benzer şekilde anal kondülomu olan riskli hastalar (HIV, transplant vb) anal sitoloji ile düzenli taranmalıdır. Peniste idrar deliğinde lezyonu olanlar ise idrar kanalı (üretra) ya da mesane tutulumu açısından endoskopik incelemeye alınmalıdır.

 

Sayfa sadece bilgilendirmek içindir, tanı, teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Randevu ve Bilgi Almak İçin Bizi Arayın
UA-173668842-1