E-Randevu
İletişim Bilgileri

info@akropolhastanesi.com.tr

0312 207 90 00 Konum

Covid 19 & Coronavirüs Testi Nasıl Yapılır ?
Buradasınız: Anasayfa / BLOG
3 Mayıs 2021, Pazartesi
Covid 19 & Coronavirüs Testi Nasıl Yapılır ?
Hastanemiz Laboratuvarlarında Covid 19 & Coronavirüs testleri iki çeşit olarak yapılmaktadır. Hızlı tanı testlerinde ise virüsün antijenleri ya da virüse karşı insan bağışıklık sisteminin geliştirdiği antikorlar taranır.
Covid 19 & Coronavirüs Testi Nasıl Yapılır ?

Hızlı tanı testleri hem geniz ve burun sürüntüsünden hem kandan bakılabilir. Geniz ve burun sürüntüsünden bakıldığı zaman aranan şey virüs antijenidir; kandan bakıldığı zaman aranan şey ise virüse karşı gelişen antikorlardır.

PCR testi, nazofaringeal örnekten (geniz ve burun sürüntüsü) virüs genomunun – ki bu koronavirüs için RNA’dır – tarandığı testlerdir. İşlem 45 – 90 dk arası sürmektedir. Buna moleküler tanı testi de denmektedir.

PCR testi nerede yapılır?

PCR testi, Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı sağlık kuruluşlarında örnek alınıp, yine onaylı laboratuvarlarda sonucu çıkarılmaktadır.

Koronavirüs Testi Kimlere Yapılmalı?

Artık yurt dışından gelmiş olmak veya yurt dışında gelen birisiyle temas etmiş olma şartı aranmaksızın, ateşiniz, öksürüğünüz ve nefes darlığınız var ve burnunuz akmıyorsa sizde virüs olabilir. Bu kategorideki herkese test yapılmalı.

Buna karşın, yeni koronavirüsle enfekte kişilerin çoğu, herhangi bir belirti vermeden hastalığı geçiriyor, ama bu dönemde de bulaştırıcı olmaya devam ediyor. Bu nedenle, koronavirüs testi yapılması için semptom (belirti) görmeyi beklememek gerektiği de ayrı bir gerçek. Fakat şu an sağlık sistemleri bu kadar kişiye test yapacak kapasitede değil. Bu durumda sosyal mesafeyi arttırmanın ve evde kalmanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor!

Koronavirüs ile enfekte olmuş insanlar toplumda, sokaklarda dolaşmaya devam ettiği sürece bu virüsü kontrol altına alabilmemiz mümkün değil. Koronavirüs testi pozitif çıkmış kişiler ile kontak halinde olan herkese, semptom gösterip göstermediğine bakılmaksızın test uygulanmalıdır.

Ne kadar hızlı test yapıp erken tanı koyarsak, semptomları henüz ortaya çıkmamış pozitif kişilerden diğer kişilere bulaşmasını engelleriz ve yayılım hızını kontrol altına alırız.

Randevu ve Bilgi Almak İçin Bizi Arayın
UA-173668842-1